top of page
  • AttrAktief

Slijm maken

Zin om zelf slijm te maken? Het kan! Op het internet zijn heel wat verschillende receptjes te vinden. Jammer genoeg heb je vaak speciale ingrediënten hier voor nodig.


Recept 1:

Dit is een recept waar je niet veel speciale benodigdheden voor nodig hebt!


Benodigdheden:

- 2 kopjes maïzena

- 1 kopje water

- Een kom

- Een lepel

- Eventueel kleurstof en glitter: dit hoeft niet als je dat niet hebt, maar is wel altijd leuk!


Zo ga je aan de slag:


1. Doe de maïzena in een kom en haal mogelijke klonters weg met de lepel.


2. Enkel als je kleurstof of glitters gaat gebruiken: doe het water in een andere kom en voeg de voedselkleurstof en of de glitters toe


3. Roer daarna het water door de maïzena. Roer goed en test je slijm. Je zou het slijm moeten kunnen samendrukken tot een balletje in je handen. Wanneer je het loslaat zou het een soort van moeten smelten doorheen je handen.


4. Indien dit nog niet zo is kan je steeds een beetje meer maïzena toevoegen. Als het mengsel te droog is voeg je nog wat water toe.


5. Klaar! Nu kan je experimenteren


Recept 2

Hiervoor heb je wat specialere benodigdheden nodig. Het slijm dat je hier mee kunt maken is een meer "fluffy".



Benodigdheden:

  • Doorzichtige knutsellijm (ongeveer 65 ml per portie slijm)

  • Lenzenvloeistof (let op: hier moet borax in zitten, dit zorgt ervoor dat het slijm bij elkaar blijft)

  • Scheerschuim (de goedkoopste variant is prima, zolang het maar geen scheergel is)

  • Eventueel (voedsel)kleurstof als je het een leuk kleurtje wil geven

  • Eventueel glitters

  • Een grote kom of bak

  • Een spatel

Het scheerschuim zorgt er voor dat het fluffig wordt en de lenzenvloeistof zorgt ervoor dat het dik wordt.


Zo ga je aan de slag: 1. Spuit de gewenste hoeveelheid lijm in de kom, houd ongeveer 65 ml per portie aan, en voeg daar de kleurstof aan toe.  Begin met een klein beetje kleurstof, want een paar druppels kunnen al groots effect hebben, en voeg wat meer kleurstof toe als je een donkerdere kleur wil. Roer de kleurstof goed door de lijm, tot het de gewenste kleur heeft. Voeg vervolgens eventueel de glitters toe. 2. Voeg vervolgens een flinke laag scheerschuim toe. Hoeveel precies is afhankelijk van de hoeveelheid lijm die je hebt gebruikt. Maar ook hier is het een kwestie van proberen en kijken wat je zelf een mooie dikte. Roer vervolgens alles goed door zodat de lijm, de kleurstof en het scheerschuim goed met elkaar gemengd zijn.  3. Nu komt het leukste gedeelte: voeg de lenzenvloeistof toe. Hiervoor heb je slechts 1,5 á 2 eetlepels nodig, maar ook dit is weer afhankelijk van de hoeveelheden lijm en scheerschuim die je hiervoor hebt gebruikt. Je kunt altijd nog wat extra toevoegen als je de substantie nog niet dik genoeg vindt. 4. Roer nu voorzichtig door en je zal merken dat het slijm al gauw een samenhangende bal wordt. Is dat nog niet het geval? Voeg dan nog een paar druppels lenzenvloeistof toe, tot dit wel gebeurt.

Kneden maar! Nu kun je de substantie even goed doorkneden met je handen. In eerste instantie zal dit nog erg plakkerig zijn, maar na een paar minuten kneden zal het een vaste slijmbal zijn.

Wil je zien hoe dit in z’n werk gaat?

Deze twee jonge meiden laten je het graag nog even zien en doen het voor:


Tip: het slijm is in een afgesloten potje ongeveer drie tot vier weken houdbaar. Maar let er wel op dat je kind of huisdier er niet van eet én dat hij of zij de handen wast na het spelen.

128 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page